Noile tichete de 500 de lei pentru acești români ajută la educație: care sunt condițiile, când intră banii de la stat

de: Alexandru Puiu
29 08. 2022

Cu câteva zile înainte să înceapă noul an școlar, autoritățile române întind o mână de ajutor părinților care nu se află într-o situație financiară foarte roz. Este vorba de tichete educaționale de 500 de lei.

Aproximativ 300.000 de români se încadrează în condițiile pentru ajutorul de 500 de lei de la stat dedicat rechizitelor, hainelor și altor instrumente necesare procesului educațional. Este al treilea an când funcționează acest program de ajutor social, dar spre deosebire de anii trecuți, oficialii speră ca banii să ajungă un pic mai repede decât în trecut. Ca referință, programul este intitulat ”Sprijin educațional, pe baza de tichete sociale pe suport electronic, pentru elevii cei mai dezavantajați”.

Care sunt condițiile pentru tichetele educaționale, când intră banii

În 2022, anul școlar începe pe 5 septembrie, iar ministrul Educației speră ca banii pentru rechizite să fie virați în prima jumătate a lunii, cu condiția ca listele de beneficiari să fie finalizate pe 9 septembrie, la câteva zile după ce elevii au ajuns în bănci.

“Definiția celor elevi care pot beneficia de aceste tichete educaționale este legată de salariul părinților pe luna iulie. Salariul s-a plătit în data de 15 august, în momentul de față în toate inspectoratele școlare județene s-a cerut urgentarea legăturii cu părinții pentru ca aceștia să poată deveni adeverințele pentru veniturile încasate pe 15 august, iar astăzi este 26 august. Ținând seama că sunt părinți și copii în vacanță, acest proces nu este foarte simplu, dar termenul limită pe care l-am dat este ziua de 9 septembrie pentru finalizarea listei beneficiarilor acestor ajutoare sociale acestor vouchere pe care Ministerul Educației le va distribui împreună cu MIPE (n. red. Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene). Pe 9 septembrie dorim să avem definitivată lista beneficiarilor. E vorba de 300 de mii de elevi. Termenele din Ordonanță se duc până în luna octombrie. Dorim să le acordăm mai devreme decât limita prevăzută în ordonanța de urgență (n. red. tichetele educaționale). Cu cât mai devreme, cu atât mai bine”, afirma ministrul Educației în urmă cu câteva zile, pe marginea subiectului.

În ceea ce privește utilizarea banilor, în mod oficial, aceștia pot fi folosiți pentru materiale școlare. Lista include: articole de papetărie, caiete, stilouri, articole pentru pictură, ghiozdane și alte articole necesare în școli și grădinițe, precum și articole de vestimentație necesare frecventării școlii și grădiniței, se arată în comunicatul autorităților.

Ca să primești tichetele educaționale de stat în valoare de 500 de lei, trebuie să respecți o serie de reguli, iar acestea sunt diferite de la preșcolari la elevi în ciclul primar, după cum urmează.

“Preșcolarii înscriși în învățământul de stat care îndeplinesc condițiile pentru obținerea sprijinului educațional acordat copiilor din familii defavorizate conform Legii nr. 248/2015 privind stimularea participării în învățământul preșcolar a copiilor provenind din familii defavorizate, cu modificările și completările ulterioare.

Legea nr. 248/2015 stabilește ca fiind familii defavorizate acele familii care au venitul lunar pe membru de familie de până la de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură (de două ori nivelul venitului minim garantat pentru o persoană singură înseamnă 298 lei). La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna anterioară solicitării stimulentului educațional.

Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se înregistrează, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la primăria comunei, orașului, municipiului sau, după caz, a sectorului municipiului București în a cărei rază teritorială își are domiciliul sau reședința familia, în luna imediat următoare îndeplinirii condițiilor de acordare”, se arată în comunicatul de la Federația Națională a Părinților.

Pentru elevii din clasele pregătitoare și până la clasa a opta, condițiile sunt următoarele:

“Elevii înscriși în învățământul de stat, primar și gimnazial, care îndeplinesc criteriile de venit stabilite în Programul național de rechizite școlare, conform Legii nr. 126/2002. Legea nr. 126/2002 stabilește că pot beneficia de acest sprijin elevii care se află în întreținerea familiilor al căror venit mediu net lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie a fiecărui an, este de maximum 50% din salariul de baza minim brut pe țară (salariul minim brut în 2022 este 2.550 RON, 50% reprezintă 1.275 RON).

La stabilirea venitului net lunar pe membru de familie, se iau în considerare toate veniturile pe care membrii acesteia le-au realizat în luna iulie a anului în care se face solicitarea. Cererile pentru stabilirea și acordarea sprijinului financiar se întocmesc de reprezentantul familiei și se depun, împreună cu actele doveditoare privind componența familiei și a veniturilor, la secretariatul unității de învățământ unde este înscris elevul, în termen de 5 zile de la data începerii anului școlar (5 septembrie pentru anul școlar 2022-2023).”